keskiviikko 10. elokuuta 2016

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta

Teoksen nimi: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta
Kirjailija: Haruki Murakami
Julkaisuvuosi: 2011
Kieli: Suomi
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Tammi
Alkuperäisteos: Hashiru Koto Ni Tsuite Kataru Toki Ni Boku No Kataru Koto, 2007
Suomennos englanninkielisestä laitoksesta: Jyrki Kiiskinen
Sivumäärä: 175







Japanilainen Haruki Murakami on kirjoittanut romaaneja kolmisenkymmentä vuotta ja yhtä kauan hän on juossut säännöllisesti pitkiä matkoja. Teoksessaan Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (Tammi, 2011) hän raportoi juoksuharrastuksestaan elokuusta 2005 elokuuhun 2006. Ajanjakson aikana hän juoksi Japanissa, kesäpaikassaan Havaijilla ja Yhdysvaltain länsirannikolla, Cambridgessa, jossa sijaitsi hänen vakiosoitteensa. Maratonien lisäksi hän osallistui triathlon-kilpailuihin, joissa juoksemisen lisäksi hän haastoi itseään uimisessa ja pyöräilemisessä.

Murakami vertaa maratonin juoksemista romaanin kirjoittamiseen. Molemmissa ihminen tarvitsee hänen huomioidensa mukaan keskittymistä ja kestävyyttä. Keskittymistä kannustaa taas sisäinen motivaatio ja säännöllisyys. Juoksuharrastuksessaan Murakami tuntee ylpeyttä siitä, ettei hän koskaan kävele juoksulenkeillä, mistä hän haluaisi maininnan hautakiveensä.

Oli motivoivaa lukea pitkäaikaisen juoksuharrastajan näkemyksiä. Ne motivoivat itseäni omassa juoksuharrastuksessani, jota olen ryhtynyt jälleen herättelemään horroksestaan. Juoksemisen lisäksi myös oman kirjallisuusblogin ylläpitäminen vaatii säännöllisyyttä, keskittymistä ja kestävyyttä. Se edellyttää huolellista paneutumista lukuvuorossa olevaan kirjaan kuin myös laadukkaan ja täsmällisen kirja-arvion kirjoittamiseen ja on näin ollen kestävyyslaji myös.

Mielestäni Murakamin kirja on sekä pohdiskeleva elämäkerta kuin myös kannustuskirja. Suosittelenkin teosta jokaiselle, joka juoksee pitkiä matkoja, kirjoittaa romaania tai harrastaa jotakin muuta kestävyyslajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti