tiistai 9. elokuuta 2016

Chuck Palahniuk: Fight Club


Teoksen nimi: Fight Club
Kirjailija: Chuck Palahniuk
Julkaisuvuosi: 2006
Kieli: Suomi
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Like
Alkuperäisteos: Fight Club, 1996
Suomennos: Henrik Laine
Sivumäärä: 233









Fight Club -nimi herätti huomioni ensimmäisen kerran keväällä 2015, kun kirjoitin yliopiston mediakasvatuksen kurssilla esseen kirjan pohjalta tehdystä elokuvasta. Elokuva Fight Club on David Fincherin ohjaama, vuonna 1999 valmistunut elokuva, jonka pääroolissa on Brad Pitt. Lainasin elokuvan lähikirjastosta, katsoin sen ja sain muistaakseni kasattua kokoon mukiinmenevän kirjoitelman elokuvan herättämistä ajatuksista. Nyt palaan tarinan pariin kirjamuodossa.

Chuck Palahniukin romaanin Fight Club (Like, 2006) tylsänharmaa nimetön päähenkilö kärsii unettomuudesta, mutta löytää elämäniloa parantumattomasti sairaiden vertaisryhmistä, joissa hän tapaa myös kaltaisensa kuolemansairaaksi tekeytyjän, Marla Singerin. Äkkiarvaamatta hän kohtaa myös vastakkaispersoonansa, Tyler Durderin, jonka epätavallisesta pyynnöstä kesken baari-illanviettoa alkaa tapahtumasarja, jonka alkusysäyksenä toimii tappelukerho. Kerhon tarkoitus luonnollisesti on, että siitä kiinnostuneet miehet kokoontuvat erikseen varattuun paikkaan ja tappelevat. Kontrolli karkaa kuitenkin vähitellen päähenkilön käsistä, kun väkivaltainen käyttäytyminen alkaa ulottua kerhon kokoontumisten ulkopuolelle ja uhkaa jo sivullisia.

Fight Club on ensimmäinen amerikkalaisen Chuck Palahniukin romaaneista, jonka olen lukenut. Kirjan esittelytekstin kuvaus kirjailijan satiirisesta romaaninkirjoitustyylistä herätti kiinnostukseni lukea kirjailijalta myös muita romaaneja, kunhan löydän aikaa. Kirja ottaa voimakkaasti kantaa kulutukseen ja sen hallintaan kuin myös elämään itse ja elämänhallintaan. Tappeleminen on tärkeä osa teosta ja kuvaannollisesti sen voisi mieltää tappalemiseksi tärkeiden asioiden puolesta ja turhuutta vastaan. Suosittelen lukemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti