tiistai 21. kesäkuuta 2016

John Reader: Peruna – Eräs maailmanhistoria

Teoksen nimi: Peruna Eräs maailmanhistoria
Kirjailija: John Reader
Julkaisuvuosi: 2009
Kieli: Suomi
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Like
Alkuperäisteos: Propitious Esculent
Suomennos: Kirsi Luoma
Sivumäärä: 374

Peruna on tavallinen ja jokapäiväinen hyvänmakuinen raaka-aine, josta saa valmistettua monipuolisesti erilaista ruokaa ja naposteltavaa. John Reader selvittää teoksessaan Peruna Eräs maailmanhistoria (Like, 2009) perunan osuutta maailman historiassa.  Peruna on lähtöisin Andeilta ja mikä sattuma, että suomenkielinen sana "peruna" pitää sisällään perunan alkuperämaan, Perun, nimen. Peruna on levinnyt mukautuvaisuutensa vuoksi eri puolille maapalloa, erilaisiin kasvuolosuhteisiin, ja pelastanut useasti historiassa ihmishenkiä nälkäkausien aikana. 

Reader kertoo perunasta teoksessaan sellaisia seikkoja, joista jokainen perunaa arjessaan syövä ei välttämättä ole tietoinen. Tiesitkö esimerkiksi, että peruna soveltuu erinomaisesti evääksi avaruusmatkalle, koska siitä saa monipuolista ravintoa ja lisäksi se vapauttaa yhteyttäessään meille ihmisille välttämätöntä happea? Tiedät luultavasti ainakin siinä tapauksessa, jos olet käynyt katsomassa Ridley Scottin ohjaaman elokuvan Yksin Marsissa (engl. The Martian, 2015), jossa päähenkilö keksii keinon viljellä perunaa Marsissa ja näin onnistuu selviytymään kuukausia yksin vieraalla planeetalla, tai lukenut Andy Weirin samannimisen teoksen vuodelta 2011, johon elokuva perustuu.

Lukukokemuksena Readerin teos perunasta oli kiinnostava ja tietoa lisäävä ja etenkin ensimmäisissä luvuissa hän paljastaa perunasta monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Loppua kohti kiinnostukseni kirjan sisältöä kohtaan alkoi kuitenkin hiipua huolimatta Readerin syvällisestä aiheeseen uppoutumisesta. Syynä kiinnostuksen laskuun oli kenties omasta mielestäni liiallinen perunan jalostamisen käsittely. Kaiken kaikkiaan suosittelen teosta jokaiselle, jota kiinnostaa, kuinka peruna on kulkeutunut Etelä-Amerikan Andeilta eurooppalaiseen ruokapöytään ja mitkä syyt perunan leviämiseen ovat vaikuttaneet.
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti