perjantai 9. kesäkuuta 2017

Peter Wohlleben: Puiden salattu elämä & Eläinten salattu elämä















Teoksen nimi: Puiden salattu elämä
Kirjailija: Peter Wohlleben
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: Suomi
Kustantaja: Gummerus
Alkuperäisteos: Das Geheime Leben der Bäume. Was sie fühlen, wie sie kommunizieren - die Entdeckung einer verborgenen Welt
Suomennos: Pirkko Roinila
Sivumäärä: 257

Teoksen nimi: Eläinten salattu elämä
Kirjailija: Peter Wohlleben
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: Suomi
Kustantaja: Gummerus
Alkuperäisteos: Das Seelenleben der Tiere
Suomennos: Pirkko Roinila
Sivumäärä: 270

Saksalainen metsänhoitaja Peter Wohlleben on viime aikoina herätellyt ihmisiä teoksillaan, joiden sivuilla hän kertoo kiinnostusta herättäviä huomioita puista ja eläimistä. Ensin häneltä julkaistiin Puiden salattu elämä (Gummerus 2016), joka ilmestyi kauppoihin ja kirjastoihin viime vuoden aikana. Tänä keväänä tekijältä on ilmestynyt teemaa jatkava Eläinten salattu elämä (Gummerus 2017). Wohllebenin teokset sisältävät kootusti yksityiskohtia eläinten ja puiden toiminnasta, jolla vaikuttaa usein olevan looginen tarkoitus.

Kirjoissaan Wohlleben käy läpi perusteita käsitykselle, että eläimet ja puut ovat inhimillisiä tuntevia olentoja ja yksilöitä. Väittämiensä tukena hän hyödyntää omaa työhistoriansa aikana kertynyttä kokemusta ja poimintoja aihetta koskevista tieteellisistä tutkimuksista. Kiinnostuin teoksista, kun luin jokin aika sitten lehtiartikkelin niitä koskien ja ajattelin, että tästä on tarpeen ottaa selvää. Erityisesti puiden pitäminen tuntevina ja toimivina luontokappaleina tuntui ja tuntuu edelleen hätkähdyttävältä.

Pysähdyttäviä hetkiä tekstin äärellä koin monia, kuten silloin, kun katseeni kohdistui kappaleeseen, jossa kerrottiin, että eläin saattaa traumatisoitua, kun se näkee lajitoverinsa kuoleman.  Kiintoisaa on myös, että suvena sinne tänne syöksähtelevät  pääskyset tuntevat mustasukkaisuutta ja joka puolella vastaan pomppivat mustavalkoiset harakat harrastavat syrjähyppyjä. Puista paljastuu muun muassa, että ne pitävät huolta toisistaan, nukkuvat öisin ja ovat luonteeltaan hitaita. Puut ja eläimet myös viestivät omalla tavallaan.

Tietoisuus ja ymmärrys puiden ja eläinten varsin eläväisestä todellisuudesta toden totta lisääntyi, kun tutustuin näihin teoksiin. Pidän Wohllebenin kirjoja vaikuttavina siksi, että ne lisäävät keskustelua eläin- ja kasvimaailman liikehdinnästä, joka pysyy usein tavallisilta ihmisiltä piilossa. Keskeinen kysymys näiden kirjojen riveillä ja rivienväleissä kuuluu, millaisen arvon männyt, hirvet ja metsähiiret ansaitsevat. On vaikea ohittaa niiden arvoa itsessään, itsenäisinä toimijoina, jotka eivät tarvitse ihmistä menestyäkseen. Toivon, että tulevina vuosina tekijältä ja myös muilta tulisi tarkempia asiantuntijaesityksiä eri eläinlajien ja kasvilajien ihmismäisistä puolista, sillä aiheesta on jännittävää lukea.

Suosittelen kurkistusmatkaa kansien väliin. On todennäköistä, että nämä kirjat luettuasi katsot ja kuuntelet erilaisin silmin ja korvin ympäristöä, kun liikut luonnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti