sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

Teoksen nimi: Tähtiin kirjoitettu virhe
Kirjailija: John Green
Julkaisuvuosi: 2013
Kustantaja: WSOY
Alkuperäisteos: The Fault in Our Stars (2012)
Suomennos: Helene Bützow
Sivumäärä: 343











Tähtiin kirjoitettu virhe (WSOY 2013) on yhdysvaltalaisen John Greenin kuudes romaani. Vuonna 2014 ensi-iltansa sai romaanista tehty samanniminen elokuva.

16-vuotias Hazel on siinä uskossa, että hän tulee kuolemaan pois piakkoin. Hän on saanut kolme vuotta aiemmin tietoonsa, että hän sairastaa kilpirauhassyöpää. Sairastuminen ei ollut hänen oma valintansa, mutta sen sijaan sosiaalinen eristäytyminen on sitä ollut. Hazel viettää päivänsä kotona, valmistautuu kuolemaa varten ja takertuu lempiteokseensa. Käänne tapahtuu, kun Hazelin omalääkäri määrää, että hänen tulee osallistua toistuviin vertaistukiryhmän tapaamisiin kirkon kellarissa. Siellä hän tapaa samanikäisen Augustuksen, jolla luonnollisesti on pituutta, lihaksia ja siniset silmät. Tärkeätä silmänräpäystä seuraavien hetkien myötä kasvaa Hazelin kiinnostus viettää hetkiä kodin seinien ulkopuolella.

Hiljalleen Hazelille kirkastuu toinen asia, jota hän Augustuksen läsnäolon lisäksi kipeästi kaipaa. Hän tahtoo tavata Amsterdamissa asuvan kirjailijan, joka on luonut tarinan hänen suosikkiromaaniinsa. Hazel haluaa kysyä tältä, kuinka romaanihenkilöiden elämä jatkuu kirjan keskenjääneen viimeisen lauseen jälkeen. Valitettavasti ensitapaaminen ihaillun taiteilijan kanssa ei osoittaudu sellaiseksi kuin Hazel on mielessään kuvitellut. Sen sijaan hän seisoo silmitysten sairaan miehen kanssa, joka ei välitä lupauksista, joita hän on tehnyt. Alkoholisoituneelta kirjailijalta ei löydy kiinnostusta selvittää innokkaalle ihailijalleen, kuinka tarina jatkuu.

Arvelin teoksen nimen perusteella, että romaani sisältää runsaasti latteuksia ja ylen määrin korulauseita. Suuria sanoja löytyykin, mutta siitä huolimatta kirjailija onnistuu kuvaamaan sairastumisen ja kuoleman lähestymisen erittäin realistisesti. Teoksen tarinasta välittyy viesti, että vain tämä hetki on olemassa. Ennusteista huolimatta ihminen ei kykene ennakoimaan hetkeä, jolloin kuolema koittaa. Romaanin päähenkilöt odottavat omaa loppuaan, mutta sitä odotellessa heidän mahdollisuutenaan on ainoastaan heittäytyä hetkeen - ja rakastua. Rakastuminen ei tulkintani mukaan merkitse romaanissa yksinomaan rakastumista toiseen ihmiseen vaan myös hullaantumista elämän tarjoamiin hetkiin.

Todennäköisesti en tartu teokseen toista kertaa, sillä kerronta oli omaan makuuni paikoitellen liian stereotyyppistä ja rakkaustarina eteni turhan nopeasti. Suosittelen kuitenkin romaania henkilöille, jotka kaipaavat koskettavaa kesälukemista. Teos on omiaan esimerkiksi viikonlopun kestäville mökkireissuille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti