perjantai 23. kesäkuuta 2017

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Teoksen nimi: Loistava ystäväni
Kirjailija: Elena Ferrante
Julkaisuvuosi: 2016
Kustantaja: WSOY
Alkuperäisteos: L`amica geniale (2011)
Suomennos: Helinä Kangas
Sivumäärä: 362

"Rino purskahti itkuun ja annoin hänen purkaa epätoivoaan, kuuntelin nyyhkytyksiä, jotka alkoivat teeskenneltyinä mutta muuttuivat aidoiksi. Kun hän oli lopettanut, sanoin: 
"Ole kiltti ja käyttäydy kerrankin niin kuin äitisi toivoisi: älä etsi häntä."
"Mitä sinä tarkoitat?"
"Sitä mitä sanoin. Se on turhaa. Opettele elämään omaa elämääsi äläkä ota enää yhteyttä edes minuun."
Suljin puhelimen." 


Peitenimeä Elena Ferrante käyttävä kirjailija avaa romaaninsa Loistava ystäväni (WSOY 2016) prologilla, jossa jo eläkeikäinen päähenkilö Elena saa selville, että hänen lapsuudenystävänsä on kadonnut kuin tuuleen, joka kirjan kannessa heittää hiukset siinä esiintyvän siron naisen silmille. Nopeasti Elena huomaa, että ystävä on toteuttanut itsensä pois pyyhkimisen täydellisen tarkasti. Hän ei ole jättänyt jälkeensä ainoatakaan fyysistä todistetta siitä, että on ollut paikalla. Ainoiksi todistekappaleiksi hänestä ovat jääneet jäljelle muistot. Tuohtunut Elena päätyykin naputtelemaan tietokoneella ylös kaiken, mitä pystyy palauttamaan mieleensä heidän yhteisestä taipaleestaan. Seuraavissa kuudessakymmenessäkahdessa luvussa kirjailija kertookin Elenan näkökulmasta hahmojen lähtökohdista, heidän lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Raffaella Cerullo ja Elena Greco, tuttavallisemmin Lila ja Lenú, asuvat sodanjälkeisen ajan napolilaisessa kylässä, jossa turvattomuuden kokeminen on päivittäistä. Suutarintytär ja vahtimestarintytär solmivat keskikoulun ensimmäisellä luokalla ystävyyssuhteen, joka kestää, vaikka molempien tekemät ratkaisut ja olosuhteiden vaikutus vievät heitä aikanaan eri suuntiin. Epävarma ja muita miellyttämään pyrkivä Lenú jättäytyy alusta alkaen älyltään häikäisevän, räikeäluontoisen, tarinoita keksivän Lilan varjoon. Hiljalleen Lenú kuitenkin joutuu etenemään elämässään ystävänsä edelle, kun taas Lila hylkää korkealentoiset unelmat ja valitsee käytännöllisistä ratkaisuista rakentuvan elämän.

Ferranten Loistava ystäväni on ensimmäinen osa neliosaisesta romaanisarjasta, joten jatkoa tarinalle löytyy. Teos on erittäin varattu kirjastossa ja luin sitä vuorotellen painettuna versiona ja äänikirjana. Romaani osoittautui mukaansatempaavaksi ja eloisaksi kuvaukseksi kahden tyttölapsen kasvusta kohti omia valintojaan epävakaana aikana, jolloin mahdollisuudet erityisesti naisilla olivat kapeammat. Aikomuksenani on lukea myös jatko-osat, sillä hyvin kirjoitettu ja käännetty ensimmäinen osa houkuttelee jatkamaan sarjan parissa.

Lopuksi totean, että on mielestäni loistava valinta kirjailijalta, että hän on päätynyt piilottelemaan todellista henkilöllisyyttään, josta yksin hänen kustantajansa on selvillä. Siten hän osoittaa, että menestystä ja arvonantoa on mahdollista saada pelkin kirjallisin ansioin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti