torstai 25. elokuuta 2016

Marie Kondo: KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika

Teoksen nimi: KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika
Kirjailija: Marie Kondo
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: Suomi
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Bazar
Alkuperäisteos: Jinsei ga tokimeku katazuke no maho
Suomentanut englanninkielisestä laitoksesta (The Life-Changing Magic of Tidying): Päivi Rekiaro
Sivumäärä: 222






Japanilainen siivouskonsultti Marie Kondo on luonut järjestyksen ylläpitoon oman systeeminsä, jota hän esittelee ilmiöksi nousseessa siivoustaidon oppaassaan KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika (Bazar, 2015). Hän kehottaa lukijoitaan ottamaan yksitellen käteen heidän omistamiaan tavaroita ja kysymään itseltään, tuottaako tämä tavara minulle iloa. Iloa tuottavat tavarat saavat jäädä, mutta muut heitetään menemään. Jäljelle jääneille vaatteille, papereille ja sekalaisille tavaroille etsitään kodista käytännöllinen paikka.

Tiesin teosta kirjastossa varatessani, että kyseessä on suosittu opus. En kuitenkaan uskonut, että se saattaisi tehdä mullistuksia omassa elämässäni. Olin väärässä. Kun luin kirjaa, laskin sen pian käsistäni ja ryhdyin siivoamaan. Aloin tarkastella tavarapaljoutta ympärilläni erilaisesta näkökulmasta. Mitä teen tavaroilla, jotka ovat unohtuneet laatikoihin ja joiden käyttö on olematonta? Miksi säilyttäisin kotonani tavaroita, jotka haluan piilottaa laatikon pohjalle sen sijaan, että heittäisin tarpeettomat pois ja laittaisin iloa tuottavat tavarat paremmin esille?

Uudenlainen järjestelytapa toi omassa tapauksessani lisää tilaa kaappeihin. Marie Kondo kieltäytyy kirjassaan suosimasta erilaisia vaikeita säilytysratkaisuja. Hänen mielestään ne ovat turhia, koska uudelleenjärjestämisen kautta tavaroille löytyy sopiva paikka ilman lukuisia koreja, laatikoita ja kansioita. Tavaraa vähentämällä ja järjestystapoja uudelleen tarkastelemalla on mahdollista saada tavaroita mahtumaan enemmän tiiviimpään tilaan!

Suosittelen teosta jokaiselle, joka tahtoo päästä epäjärjestyksestä eroon pysyvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti